بهترين راه درمان بواسير

مجله اي براي سوالات شما

بهترين راه درمان بواسير

بيماري بواسير
پيش از آشنايي با بيماري بواسير يا هموروئيد بايد ابتدا با خود بواسير آشنا شد. در واقع به عروق موجود در قسمت انتهايي دستگاه گوارشي و مقعد كه بالشتكي شكل هستند، بواسير يا هموروئيد گفته مي‌شود. خارج شدن اين عروق از حالت طبيعي و تورم و برجستگي آن‌ها به بيماري بواسير يا هموروئيد معروف است كه در ميان مردم به اشتباه به نام خود بواسير يا هموروئيد رايج شده است. 

دليل اصلي تورم عروقي و ايجاد اختلال در روند فعاليت طبيعي آن‌ها، فشار بيش از حدي است كه به اين عروق در زمان‌هاي مختلف در طول زندگي يك فرد وارد مي شود. برجستگي و تورم عروقي مي‌تواند به شكل‌هاي مختلفي ظاهر شود گاهي فقط قسمت دروني مقعد را درگير مي‌كند و گاهي خروجي مقعد، در مواردي هم ممكن است هر دو ناحيه را با هم دچار آسيب و اختلال كند. اتساع ديواره‌هاي عروقي ناحيه مقعد منجر به تجمع خون در مويرگ‌هاي شكننده شده و مانع بازگشت آن به قسمت‌هاي بالايي بدن مي‌شود كه در نهايت به سبب آسيب سطحي خونريزي خواهند كرد. ا
بتلا بهبيماري بواسير يا هموروئيد در ميان انسان‌ها با هر رده سني و هر سطح اجتماعي و اقتصادي شايع بوده و معمولاً بيش از پنجاه درصد انسان‌ها تا سن پنجاه سالگي آن را تجربه خواهند كرد. علايم اين بيماري از جمله درد و خارش و خونريزي در همه يكسان نبوده و بسته به نوع و شدت بيماري در افراد مختلف، متفاوت بروز مي‌كند. بيماري بواسير يا هموروئيد بيشتر از يك بي‌احتياطي عادتي يا آموزش‌هاي غلط رفتاري در طول زندگي افراد ناشي مي‌شود، بنابراين اصلاح آن‌ها مي‌تواند در پيشگيري و درمان اين بيماري نقش به سزايي داشته باشد. اگرچه بيماري هموروئيد شايع است اما با پيگيري به موقع به راحتي قابل كنترل و درمان خواهد بود و جاي نگراني براي افراد مبتلا ندارد.
[تصوير:  %D9%86%D8%B4%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%87%D8...00x195.jpg]
 
علائم بواسير يا نشانه هاي هموروئيد:
واريس شدن عروق ناحيه‌ي مقعد و بروز بيماري هموروئيد بر حسب نوع آن و ميزان پيشرفت آسيب بافتي با علايم متفاوتي خود را بروز مي‌دهد. در صورت ابتلا به بيماري هموروئيد داخلي ممكن است اولين نشانه‌ي بيماري فرد ريخته شدن خون بر روي سنگ كف سرويس بهداشتي يا خوني شدن دستمال توالت حين پاك نمودن ناحيه‌ي مقعد پس از اجابت مزاج باشد. گاهي اوقات فرد متوجه يك توده‌ي گوشتي شكل برجسته در كنار خروجي مقعد خود خواهد شد كه ظاهري نامتعارف و ناخوشايند دارد. توده‌ي ايجاد شده مي‌تواند دردناك يا حساس به لمس يا اجابت مزاج باشد. بروز خارش و سوزش در ناحيه مقعد از ديگر علايم باليني بيماري بواسير است كه شايع نبوده ولي در برخي موارد ديده شده است. معمولاً افرادي كه مبتلا به بيماري بواسير يا هموروئيد هستند از وجود ترشحاتي لزج و بي‌رنگ حين دفع مدفوع و پس از آن شكايت مي كنند كه مي‌تواند راهنماي خوبي براي تشخيص بيماري باشد. دفع ناكامل مدفوع يكي ديگر از علايم اين بيماري است كه به سبب مختل شدن فعاليت دريچه‌ي مقعد به دنبال آسيب عروقي ناحيه ايجاد شده است. با اين تفاسير بارزترين نشانه‌هاي بيماري بواسير يا هموروئيد عبارت‌اند از:
خونريزي مقعد
درد مقعد
زائده‌ي بافتي دهانه‌ي خروجي مقعد
سوزش و خارش مقعد
ترشحات مخاطي
دفع ناكامل مدفوع

براي تشخيص نوع بيماري مقعدي افراد ابتدا پزشك يك شرح حال دقيق از سوابق پزشكي و دارويي بيمار گرفته و به دقت به علايم آزاردهنده بيمار توجه مي‌كند و حتي ممكن است سؤالاتي راجع به نوع درد و يا رنگ خونريزي فرد بپرسد. معمولاً مشاهده و معاينه ظاهري براي تشخيص بيماري بواسير خارجي كافي است ولي در صورت ابتلاي فرد به بيماري هموروئيد يا بواسير داخلي نياز به تست‌هاي كمك تشخيصي مانند پروكتوسكوپي يا آنوسكوپي و حتي معاينه انگشتي هست. در معاينه انگشتي پزشك پس از پوشيدن دستكش و آغشته نمودن انگشت سبابه به ژل لغزنده، به آرامي با كمك انگشت خود درون مقعد بيمار را در حالت سجده، طاق باز يا پهلو لمس مي‌كند تا موارد غير طبيعي را تشخيص دهد. سپس براي تشخيص نهايي با توجه به يافته‌هاي خود در معاينه انگشتي تست‌هاي ديگر درخواست مي‌كند. با كمك پروتوسكوپ يا آنوسكوپ درون دهانه مقعد را مشاهده و بررسي مي‌كند. حتي در صورت شك به بيماري‌هاي گوارشي و التهابي روده يا بيماري سرطان روده بزرگ و همچنين شرايط فردي بيمار و سن بيش از پنجاه سال كولونوسكوپي پيشنهاد مي‌كند. طي كولونوسكوپي با يك لوله‌ي نرم و منعطف باريك داراي دوربين و نور درون مقعد و روده را به خوبي مشاهده و بررسي مي‌كنند. براي اطلاعات بيشتر مي توانيد به بواسير شايعترين بيماري مقعد است مراجعه كنيد.

زمان مراجعه به پزشك:
به محض بروز اولين نشانه‌هاي بيماري همورئيد يا بواسير بايد به پزشك متخصص گوارش يا داخلي جراحي مراجعه نمود زيرا ممكن است نشانه‌هايي چون خونريزي مقعدي مربوط به بيماري‌هاي ديگري مانند سرطان روده باشد كه اقدام درماني فوري در آن‌ها بسيار حائز اهميت خواهد بود. بنابراين بدون معاينه و تشخيص قطعي نمي‌توان به راحتي از كنار خونريزي مقعدي به بهانه ابتلا به بيماري بواسير گذشت. علايمي چون خارش و درد مقعدي نيز بايد در اسرع وقت با مراجعه به پزشك مربوطه بررسي و پيگيري شوند. تغييراتي در اجابت مزاج و رنگ مدفوع نيز نياز به پيگيري فوري دارد و مي‌تواند مربوط به بيماري‌هاي گوارشي باشد. بنابراين خونريزي شديد مقعدي، بي‌حاي و ضعف و سرگيجه نيازمند مراجعه اورژانسي خواهد بود.

درمان هموروئيد يا بواسير با روش ليزري:
افرادي كه درسال‌هاي گذشته مبتلا به بيماري هموروئيد يا بواسير شده‌اند و تحت عمل جراحي و درمان قرار گرفته‌اند به خوبي اعمال جراحي سنگين آن تحت بي‌هوشي عمومي چند ساعته و بستري چند روزه در بيمارستان و احساس درد و ناراحتي ناشي از برش چاقوي جراحي و نياز به استراحت طولاني‌مدت را به خاطر دارند. اما امروزه با پيشرفت‌هاي گسترده در روش‌هاي درماني و علم پزشكي و ابداع و اختراع دستگاه‌هاي مدرن ليزري شاهد رضايت‌مندي جوامع پزشكي و بسياري از بيماران مبتلا به بيماري‌هاي مقعدي هستيم. ليزر به دو شكل اشعه درماني و جراحي در درمان بيماري بواسير كاربرد دارد.

اشعه درماني ( ليزر درماني ) بيماري هموروئيد يا بواسير:
معمولاً ليزر درماني براي درمان افراد مبتلا به بيماري هموروئيد يا بواسير درجه‌ي يك يا دو پيشنهاد مي‌شود. در بيماري هموروئيد درجه يك فقط شاهد بروز علايمي چون خونريزي مقعدي يا خون در مدفوع هستيم زيرا در اين مرحله هنوز بافت عروقي متورم به قدري برجسته و بزرگ نشده است كه از مقعد بيرون بزند و قابل مشاهده باشد. در اغلب موارد بيماران به اين مرحله از بيماري خود اهميت نمي‌دهند و آن را پيگيري نمي‌كنند. در بيماري بواسير مرحله دوم، تورم عروقي باعث بيرون زدن برجستگي حين دفع مدفوع شده ولي به دليل قدرت عضلاني ديواره و دريچه مقعد هنوز قادر به بازگشت خود به خودي به درون مقعد خواهد بود. اين مرحله با درد و خونريزي خفيف همراه است.

در روش اشعه درماني فرد در مدت زمان كوتاه كمتر از يك ساعت تحت بي‌حسي موضعي و به صورت سرپايي درمان شده و بدون تحمل درد و خونريزي  و نياز به استراحت طولاني مدت روش‌هاي ديگر بهبود مي‌يابد.

درمان بيماري هموروئيد يا بواسير با جراحي ليزري:
معمولاً جراحي بيماري هموروئيد يا بواسير با ليزر براي درمان افراد مبتلا به بيماري هموروئيد يا بواسير درجه‌ي سه يا چهار پيشنهاد مي‌شود. در بيماري هموروئيد درجه سه، تورم عروقي به شكلي از مقعد بيرون زده كه قادر به بازگشت خود به خودي به درون مقعد نخواهد بود و به كمك انگشت براي برگشت به درون مقعد نياز دارد و با درد و خونريزي همراه است. در بيماري هموروئيد درجه چهار نيز بيرون زدگي بافت هموروئيدي به حدي پيشرفت نموده كه قادر به بازگشت خود به خودي به درون مقعد نخواهد بود و با درد و خونريزي شديد و آزار دهنده همراه است و نياز به اقدام درماني فوري دارد.

به كار بردن ليزر به جاي برش چاقو و تيغ جراحي امكان جراحي و درمان بيمار با درد و خونريزي و عوارض كمتر نسبت به ساير روش‌هاي درماني را فرآهم مي‌كند. افرادي كه با روش ليزري تحت جراحي قرار مي‌گيرند در بازه زماني بسيار كوتاه به كار و فعاليت روزمره خود باز مي‌گردند و اصلاً نيازي به استراحت مطلق يا طولاني مدت نخواهند داشت. ليزر امكان برداشت بافت‌هاي هموروئيدي را با آسيب محدود بافت‌هاي سالم اطراف ميسر مي‌كند و با انسداد سر عروق آسيب ديده خونريزي را كنترل و محدود مي‌كند. از طرفي با اين روش انتقال از احتمال انتقال بيماري‌هاي عفوني خوني مانند ايدز و هپاتيت مي‌كاهد. احتمال عود بيماري با اين روش درماني محدود شده و نتايج ان معمولاً رضايت‌بخش خواهد بود. با وجود تمام مزاياي كه دارد ولي به سبب تجهيزات مورد نياز و نوين بودن روش كمي پر هزينه بوده و امكانات آن در همه‌ي شهرها قابل دسترس نيست.
مزاياي ليزر در درمان بيماري هموروئيد يا بواسير:
نيازي به بي‌هوشي عمومي ندارد و تحت بي‌حسي موضعي در بازه زماني كمتر از يك ساعت قابل انجام خواهد بود. نيازي به بستري در بيمارستان ندارد، بلكه سرپايي بوده و در مطب يا كلينيك معتبر انجام مي‌شود. پس از انجام آن بيمار مرخص شده و قادر به اغاز فعاليت روزمره خود خواهد بود. به دليل نداشتن درد و خونريزي نيازي به پانسمان و دردسر تعويض روزانه پانسمان ندارد.
منبع: درمان بواسير

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.